Αναφορά στο Σκωτσέζικο pipe drumming

Όπως όλα τα στυλ/είδη rudimental drumming, έτσι και το Σκωτσέζικο pipe drumming προέρχεται από στρατιωτικές ρίζες. Η κληρονομιά των Great Highland Bagpipes (είδος γκάιντας) συνδέεται άμεσα με τις μακροχρόνιες διαμάχες μεταξύ των Κελτών και των Άγγλων. Από τα μέσα του 19ου αιώνα οι πρώτες μπάντες με pipes ενσωματώνονται και επισήμως στα στρατιωτικά τάγματα. Λίγο μετά, περίπου από το 1870 και έπειτα, ξεκινούν να σχηματίζονται μπάντες από πολίτες και να διαμορφώνονται οι αντίστοιχες διαγωνιστικές οργανώσεις.

Στις μέρες μας, εκατοντάδες παίκτες και σύνολα διαγωνίζονται κάθε χρόνο στα επονομαζόμενα Scottish Highland Games, που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία κα. Το World Pipe Band Championship είναι το μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο πρωτάθλημα στον κόσμο. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, πάνω από 250 μπάντες συγκεντρώνονται απ’ όλο τον κόσμο στο Glasgow Green της Σκωτίας για να διαγωνιστούν σε διάφορα αγωνιστικά επίπεδα (grades).

Ο Alex Duthart (1925–1986) ήταν ο πρώτος ο οποίος εξέλιξε επαναστατικά την έννοια και το παίξιμο του pipe drumming. Ήταν ένας βιρτουόζος παίκτης, με ήθος και μουσική προσέγγιση πάνω στα θέματα, ο οποίος έδειχνε και μεγάλο ενδιαφέρον στην διαδικασία κατασκευής του οργάνου.

O μαθητής του, Jim Kilpatrick, ακολουθώντας τα χνάρια του δασκάλου του, ανέβασε το επίπεδο σε πρωτοφανή επίπεδα, τόσο τεχνικά αλλά και σε θέματα στυλ, αισθητικής, σύνθεσης και κατασκευής οργάνων και παρελκόμενων. Έχει το μεγαλύτερο ρεκόρ σε πλήθος πρωταθλημάτων: 19 World Drum Corps Championships, 16 World Solo Snare Drumming Championships και 10 World Pipe Band Championships

Τεχνικά, η προσέγγιση των Σκωτσέζων στο snare είναι διαφορετική σε σχέση με το Αμερικάνικο στυλ, το οποίο έχει έντονες κινήσεις και δυνατά παιξίματα. Τα χτυπήματα τους είναι αρκετά “ελαφριά” και χρησιμοποιούν μικρότερες μυικές ομάδες, θυμίζοντας αρκετά το κλασσικό (ορχηστρικό) ταμπούρο. Στο traditional grip του αριστερού χεριού κυρίαρχο ρόλο έχει ο αντίχειρας, μια σημαντική διαφοροποίηση με το Αμερικάνικο, στο οποίο χρησιμοποιείται και ο δείκτης που “αγκαλιάζει” την μπαγκέτα.

Στα σύγχρονα Σκωτσέζικα drum corp παρουσιάζονται τέσσερα διαφορετικά όργανα: το Great Highland Bagpipe, το snare drum, το tenor drum και το bass drum. Το snare συνήθως έχει διαστάσεις 14”Χ12”, κουρδισμένο πολύ ψηλά, το τενόρο από 12”Χ14” μέχρι 16”Χ20” και η κάσα (bass drum) από 14”x26” μέχρι 18”x30”. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους συνήθως είναι το maple και το birch, με τον κόθρο χτισμένο στα 4 ή 6 φύλλα.

Φωτό με ένα από τα πρώτα Σκωτσέζικα corp

World Pipe Band Championships

Alex Duthart

Jim Kilpatrick

Χαρακτηριστικό grip Σκωτσέζικου στυλ