Μια γρήγορη ιστορική ματιά στα rudiments

Ο όρος “rudiment” μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα ως μια βασική αρχή – σημείο εκκίνησης πάνω στην οποία χτίζεται ένα γνωσιακό σύστημα. Όταν αυτός εφαρμόζεται στο drumming, χαρακτηρίζει ένα σύστημα παιξίματος που περιλαμβάνει πολλές βασικές τεχνικές χεριών. Με απλά λόγια, τα rudiments είναι η αλφάβητος ενός drummer, την οποία χρησιμοποιεί για να παράξει αντίστοιχα ντραμιστικές λέξεις, φράσεις και εν τέλει, να εκφραστεί ελεύθερα μέσα στο μουσικό πλαίσιο που ανήκει.

Τα θεμέλια των rudiments εντοπίζονται χρονικά αιώνες πριν στους Ελβετούς μισθοφόρους κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όπου παρουσιάστηκε η ανάγκη συντονισμένης κίνησης των στρατευμάτων. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε μια πρώιμη μορφή του ταμπούρου, το tabor (λατινική λέξη για το τύμπανο). Οι φράσεις και patterns που παίχτηκαν τότε αποτέλεσαν την βάση του rudimental drumming.

Η πρώτη γραπτή αναφορά rudiment έγινε το 1612 στην Βασιλεία της Ελβετίας. Το rudimental drumming χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τις Γαλλικές φρουρές τον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ την εποχή του Ναπολέοντος (19ος αιώνας) θεμελιώνεται και πρακτικά η βάση του μοντέρνου rudimental.

Η ανάγκη προτυποποίησης των rudiments έκανε τον Αμερικάνικο οργανισμό N.A.R.D. (National Association of Rudimental Drummers) να ορίσει το 1933 τα πρώτα 13 βασικά rudiments (Thirteen Essential Rudiments), ως μέρος του τεστ εισαγωγής μελών του club “Thirteen Club”, αφοσιωμένο στην προαγωγή και εξάπλωση των drum rudiments. Αργότερα ο N.A.R.D. πρόσθεσε άλλα 13 rudiments, δημιουργώντας έτσι τα γνωστά πρώτα “26”. Μέσα στον οργανισμό αυτό υπήρχαν και ονόματα που γνωρίζουμε καλά όλοι οι σύγχρονοι drummers, όπως είναι ο Ludwig (ιδρυτής της εταιρείας των γνωστών ομώνυμων τυμπάνων) και του Lawrence Stone (συγγραφέα της “βίβλου” του drumming, Stick Control)!

Το 1984 ο οργανισμός P.A.S. (Percussive Arts Society) αναδιοργάνωσε τα πρώτα 26 rudiments και πρόσθεσε άλλα 14, για να φτιάξει έτσι τα σύγχρονα 40 International Drum Rudiments που γνωρίζουμε όλοι.

Απεικόνιση ταγμάτων με τυμπανιστές.

Αναγεννησιακό tabor

Οι ιδρυτές του N.A.R.D.